World=U ruilt 1000 plastic tasjes in Almere, Atelier Famous maakt er een kunstwerk van.

Kijk hier naar het hardstikke leuke filmpje van Onthulling oliemonument. Lekker kleurig oliemonument om stil te staan dat de tijd van goedkope olie voorbij is.

De Nachtburgemeester van Tilburg, Godelieve Engbersen, onthulde het oliemonument op de Dag van de Duurzaamheid 2012. Leuke samenwerking tussen Transition Town Tilburg, Atelier Famous, World=U Almere, en Tilburg web tv.

 

Atelier Famous is gevraagd om de ingezamelde tasjes op te halen. We wilden dat graag doen, omdat we een kunstwerk willen maken van plastic afval voor 10 oktober, Dag van de Duurzaamheid. Met dat kunstwerk willen we  een statement maken, aandacht vragen voor piekolie en afscheid nemen van het goedkope olietijdperk.

World=U is een samenwerkingsverband tussen de Rabobank, Nederland in Dialoog en het WNF, en draait op vrijwilligers. Verspreid door heel Nederland zijn er groepen jongeren actief, die hun eigen actie bedenken en uitvoeren om een verbetering te leveren aan de wereld.

World=U van Almere zijn de eersten die hun bedachte en voorbereidde actie uit gaan voeren. In dit gevalop 8 september tijdens het UIT!Festival. We zamelden plastic tasjes in bij het winkelende publiek en bieden in ruil daarvoor een milieuvriendelijk, herbruikbaar exemplaar aan.

Alle opgehaalde tasjes werden bij de wilde orka verzameld en bij elkaar opgeteld. Daar hangt nog een prijsvraag aan, want hoeveel plastic wordt er in Almere op een zaterdag uitgedeeld? Uiteindelijk hebben we 1000 tasjes geteld. Een mooi resultaat. Er waren toffe prijzen te winnen dankzij de ondernemersvereniging van Almere.

Zo hoopt de groep de winkelende mensen bewust te maken van het plastic wat nodeloos uitgedeeld wordt door winkels, en wat er in de praktijk gebeurt met het plastic.

Nu is het een wereld wijde probleem dat er overal te veel plastic word gebruikt wat de wereld erg aantast wij willen hier verandering in brengen en in Almere het plastic gebruik lokaal verminderen door handig om te gaan met tasjes die worden aan geboden in de winkels. Door bewuster te worden.

Waarom? In Nederland gaan jaarlijks in Nederland 1.042.000.000 tasjes over de toonbank. Slechts 1,5 op de 300 tasjes wordt door mensen hergebruikt. 1 tasje kost de natuur 1000 jaar om af te breken. Veel plastic belandt uiteindelijk in de natuur. Als je van al die tasjes de afbreektijd berekent, is dat nogal wat. En dat moet anders kunnen, vinden wij van World=U-Almere.

Tunde Konca, Petra Doehring en Catharina de Bruin waren 8 september aanwezig aan het einde van de dag om de plastic zakken in ontvangst te nemen. Er zijn opnamen gemaakt voor o.a. een documentaire van World=U. Ook hebben we voorbeelden van gerecycled plastic gebruiksvoorwerpen op de stand neergezet om te tonen aan het winkelende publiek.