Transition 2 Resilience training in Findhorn 2012

Mijn ervaringen van de training Transition 2 Resilience in Findhorn, vrijdag 7 december 2012 – zondag 16 december 2012

Vrijdag 7 december 2012 ben ik op weg gegaan naar de training Transition 2 Resilience in Findhorn, Schotland. Eerst stond de trein anderhalf uur in een weiland stil door een kapotte wissel. Toen Adri en ik koffie hadden gedronken en ingecheckt waren op Schiphol, bleken opeens door de slechte weersomstandigheden alle vluchten naar Groot-Brittannië geannuleerd. We hebben overnacht in een Amsterdams luxe hotel en er een leuke dag van gemaakt in het centrum van Amsterdam. Die zaterdagavond ben ik naar mijn familie gegaan in Den Haag om daar te overnachten en iedereen te spreken. Blijkbaar was dat erg nodig om allerlei familiezaken uit te spreken. De volgende dag kon ik opnieuw naar het vliegveld en mijn reis naar Findhorn vervolgen.

De training Transition 2 Resilience, gefaciliteerd door twee kanjers Robin Alfred en Kosha Joubert, gaat over de persoonlijke veerkracht, groepsvorming en de spirituele verdieping vanuit een holistische visie. Er waren 16 deelnemers uit Australië, Canada, Duitsland, Finland, Zuid-Afrika, Ghana, Denemarken, Namibië, Slovenië, Spanje, Engeland en Oostenrijk. Zo veel mensen uit zo veel verschillende landen, zo belangrijk voor wereldwijde vriendschappen en heling voor wat er in het verleden heeft plaatsgevonden tussen landen en culturen. In het programma zitten oefeningen van Joanna Macy zoals Milling en Truth Mandala, Dragon Dreaming (door mij in het Nederlands vertaald met Dromen oogsten), Forum en persoonlijk leiderschap.

In mijn jonge jaren ben ik eigenlijk doorlopend tegen moeilijke omstandigheden en verkeerde relaties aangelopen waardoor ik veel over mezelf heb geleerd. Op een zeker moment heb ik besloten dat wat ik had meegemaakt genoeg was. Ik ben gaan onderzoeken wie ik ben en wat ik belangrijk vind in het leven. Hoewel die keuze inhield dat ik na een tijdje het contact met mijn kinderen ben verloren, heeft het ook ervoor gezorgd dat ik kan doen wat ik nu doe. Het motiveert mij om me nog duidelijker in te zetten voor de principes en waarden die bij mij horen.

De natuur speelt voor mij een belangrijke rol in mijn levensritme om me te kunnen verbinden met de seizoenen, mijn plek en als omgeving waar ik, al dan niet samen met Henk, alle spanning achter me kan laten. Eigenlijk bijna letterlijk in de bomen hangen ….

Ik heb gemerkt dat ik erg geraakt wordt door “power over – power under” tussen verschillende mensen en tussen mannen en vrouwen. Dat geeft me een extra duw in de rug om mee te werken aan het creëren van herstelplekken voor vrouwen. Voor vrouwen die bijvoorbeeld te maken hebben met sexueel geweld of een obsessieve relatie met de celebrity/ anti veroudering/ wedijverende cultuur van onze westerse samenleving. De plekken kunnen fysieke centra zijn, maar ook gebruik maken van bestaande locaties om een programma te doen.

Door de training Transition 2 Resilience mee te nemen en in Nederland neer te zetten, willen Adri en ik een start maken. We willen een programma samenstellen om heling te ondersteunen van de mensen en van de aarde. Samenwerken in een team waar mannen en vrouwen hun rol hebben zorgt voor een balans tussen de vrouwelijke en mannelijke energie. Zo geven we een voorbeeld hoe we elkaar nodig hebben om tot een geheel te komen. In de komende zes maanden willen we een T2Rgroep vormen (met een Nederlandse naam) en dit programma uitwerken voor het Nederlands taalgebied en in ons eigen land.

Mijn intentie is om initiatief te nemen en beschikbaar te zijn voor projecten die gaan over de zorg voor mensen, zorg voor de aarde en eerlijk delen. De ecologische, economische, sociale en spirituele onderwerpen in projecten benadrukken en sterker maken. Om zo te zorgen dat we elkaar ondersteunen, dragen, begrijpen en respect tonen.

Mijn thema van de week: ik ben bereid te staan voor mijn principes. De grote valkuil die daar bij hoort is dat ik mijn tijd wadend in een staat van negativiteit en niet uitgedrukte wroeging doorbreng. Dat klopt als een bus en paste in het verleden bij mij. Ik zie dit thema als een familiestuk, waarvan ik het besluit heb genomen, niet meer aan deel te nemen omdat het mijn problemen niet oplos. Ik krijg alleen hoofdpijn de volgende dag ….

De kracht die tegenwicht biedt is dat ik in staat ben om op een positieve manier om te gaan met wat er om mij heen gebeurd en dat ik op een creatieve manier omga met uitdagingen.

De twee woorden die mij hebben geleidt in de week training zijn Vrijgevigheid (Generosity) en Voortvarendheid (Forthrightness).

Vrijgevigheid herken ik in, heel praktisch, dat ik mijn dikke wollen gebreide trui en muts heb uitgeleend aan een Afrikaanse vrouw die het de hele week zo koud had in het natte, winderige Schotland. Ik ben ook herkend als iemand die de geest van het moederschap meedraagt en een openheid uitstraalt. Ik ben in staat om de energie van de hele groep te omvatten en vast te houden.

En de Voortvarendheid heeft voor mij te maken met het feit dat we praktisch en concreet gaan werken aan een zuivere groep mensen die weten waar dit allemaal over gaat en zich willen inzetten en tijd vrijmaken om van de grond te tillen. Gesteund door de zaadjes die in de afgelopen jaren in de grond zijn gepland, is nu het moment om van start te gaan.