Transitie naar Veerkracht

Mijn persoonlijke ervaring met Transitie naar Veerkracht

Zoals jij voor de groep staat, Catharina, en alles observeert. Een beetje kijkt en niets zegt en niet ingrijpt. Heel mooi hoe je dat doet. Het is echt een gave die je hebt.

Ik tol nog van alle indrukken en bijzondere, fijne, leuke en inspirerende ontmoetingen. Geweldig interessante workshops wat het kiezen echt moeilijk maakte, maar er was ook ruimte voor gezelligheid en lol maken.

Oh en dan nog even een compliment voor jullie ivm afgelopen zondag! M. had het afgelopen zondag middag heel fijn gevonden en het gaf haar veel energie. Vooraf twijfelde ze of ze wel zo lang van 12-17 zou kunnen volhouden. Maar het is haar heel goed bevallen en de voortgang bleef er plezierig in. Goede balans in denkwerk en beweging. Vooral het waarderen had ze bijzonder gevonden. En ook de ruimte die voor ieders eigenheid er was.

Steek dat maar in je zak! Tof. Ik wil zo graag van jullie leren!

Voor mij gaan de trainingen Transitie naar Veerkracht over experimenteren van mijn persoonlijke veerkracht, gemeenschapsvorming en bewust omgaan met onze Moeder Aarde.

De werkvormen van de training zijn afgestemd om met meditatie de diepte in te gaan, het met de handen werken en groepsoefeningen elkaar te lezen kennen.
Er is lekker veel ruimte om te eten, feesten en vieren, creatieve expressie, drama, tekenen, kleien, muziek te maken, zingen, dansen.

Ik plaats mezelf (volgens permacultuurprincipes) weer helemaal in het middelpunt van mijn eigen leven, mijn eigen kracht, oerbron, oorsprong, wezen,
Vanuit mijn binnenste ervaar ik hoe het met mijn persoonlijke veerkracht is gesteld.
Ik merk dat ik mijn voedsel, kleding, sociale contacten, vrienden, alles wat ik nodig heb, kan regelen op fiets- en loopafstand. Tenminste, als ik bij elke keuze me ervan bewust ben. Ik vind het fijn om met gelijkgestemden uit te wisselen hoe andere mensen hun leven inrichten.

In het verleden was ik zeker in staat om sociale contacten te onderhouden; door de trainingen leer ik echt vrienden maken. Ik maak verbindingen met mensen in de groep
en leer steeds meer en meer op mensen om mij heen te vertrouwen én mijn eigen kracht. Door het collectieve proces wat we doormaken, door de oefeningen groei ik enorm.
Ik oefen met samenwerken in een groep zonder mezelf te verliezen in de groep. Samenwerken waarbij we kwaliteiten, inbreng en inzet nodig hebben en kunnen inzetten.
Er zijn geen fouten, we zijn immers aan het experimenteren en leren om op een manier van co-creatie met elkaar om te gaan.

R1SYmb92CxkGzn_HFxihSUxg4VA6cSonuaG6jmXWlP0

Ik zie ernaar uit om nog drie weekenden samen in dit proces te verdiepen en meer verbinden. Zo werken we aan gemeenschapsvorming en
maken van onderop mogelijk dat we in de toekomst ook met andere groepen kunnen delen wat we doen.

Ik droom ervan om met een super team (waarvan een klein begin hebben gemaakt) vijf keer in anderhalf jaar tijd een week te organiseren over Transitie naar Veerkracht.
Zover zijn we dit jaar nog niet, maar ik zie het er zeker een keer van komen. Het is goed om daar naar toe te werken. Het plantje is levensvatbaar gebleken en gaat nu verder groeien. Met alle groeistuipen die bij de natuur horen. Sommige perioden ligt het bijna stil, terwijl er onder de grond veel gebeurd, en soms zien we een groeispurt naar het licht.

Ik hoop dat we vanuit het gedachtegoed van het curriculum steeds meer mensen kunnen bereiken met verschillende achtergronden zodat we een sterke, diverse beweging in gang kunnen zetten.

groepsfoto Transitie naar Veerkracht april 2013
groepsfoto Transitie naar Veerkracht pasen 2013

Wat is Transitie naar Veerkracht?
Transitie naar Veerkracht richt zich op de versterking van de persoonlijke en sociale vaardigheden van mensen in groepsprocessen zoals transitieprojecten. Om zo individueel én gezamenlijk de zorg te kunnen dragen voor projecten waarin iedereen het beste van zichzelf kan geven. En waaruit later steeds meer creatieve, gelukkige én sterke gemeenschappen kunnen groeien.We kennen allemaal het gevoel als we met een project starten. In het begin lijkt het bijna alsof we verliefd zijn op elkaar en op het project. Na enige tijd gaat het gevoel over, ontstaan hier en daar spanningen, trekken mensen zich, al dan niet teleurgesteld, terug etc. Hoe kunnen we plezier houden, ondanks de zware taken, en kunnen we onszelf en elkaar naar een hoger plan krijgen?

TnV is een set sociale gereedschappen
TnV geeft individuen, groepen en projecten vele persoonlijke en sociale gereedschappen. Bijvoorbeeld  om te ontdekken hoe het staat met jouw persoonlijke veerkracht en die van de gemeenschap. Om de gezamenlijke intelligentie van een groep te vergroten (zoals de werkvormen die hieronder uitgebreid beschreven zijn), om ontwikkeling van projecten op holistische wijze uit te voeren (Dromen oogsten), en nog veel meer. Gezamenlijk kenmerk is het bewustzijn dat er zowel afgestemd dient te worden op jou als persoon, als op de gemeenschap waarin je leeft, als op de aarde die al het leven draagt.

Transition 2 Resilience Findhorn deelname
Transitie naar Veerkracht is een vertaling voor het Nederlands taalgebied en naar de Nederlandse kleur en geur van het programma Transition 2 Resilience. Adri Ros en Catharina de Bruin hebben de eerste module gevolgd in Findhorn in december 2012. Module 2 en module 3 hebben ook plaatsgevonden in Findhorn. Als je zelf mee wilt doen met een T2R training, laat het weten en ik stuur de informatie door.
whatyoucando2009

TnV okt 2013 in Eijsden 011

De Maas stroomt

De Maas stroomt

en de blaadjes die drijven gewoon mee

zonder tegenstribbelen

in het tempo en de vaart

van de stroming

soms botsen ze op de kant

blaadjes houden zich niet vast

maar drijven gewoon verder

zonder zich druk te maken

waar of wat het eindpunt zal zijn

 

Affirmatie die ik heb gemaakt na de medicijnwandeling in Eijsden:

Ik voel me, in verbinding, heel prettig in mijn eigen gezelschap en kan vol verwondering wandelen en open staan voor het onverwachte zonder angst mezelf te verliezen.


Yr5hteNWP76FeDZtxXAyHp7BAgCkESoqIyPVII2ImrE