Geld en TT – REconomy op het vijfde landelijk Transition Towns Treffen in Deventer

TTT5 001

 

De eerste dag van het 2-daagse TT Treffen stond in het in teken van (het) rol(len) van geld in ons werk aan de Transitie. Het is een thema waar iedereen die lokaal actief is in de Transitiebeweging direct of indirect mee te maken krijgt. De manieren waarop dat kan zijn zeer divers. Is economische groei goed als hij maar groen is? Hoe start je een lokale munt, is die onmisbaar in een Transitie-initiatief, en zijn er al succesvolle voorbeelden? Hoe laat je je lokale initiatief draaien met of zonder geld? Kan TT puur op vrijwilligers draaien of zijn betaalde krachten op sommige functies op termijn noodzaak? Hoe kun je de lokale economie tot motor van de Transitie maken?

Deze en meer vragen kwamen aan de orde tijdens deze inspirerende themadag. Tussen de bedrijven door was er veel ruimte voor ontmoeting, uitwisseling en feestelijk samenzijn.

WAT FIJN DAT WIJ ER ZIJN.

1 februari, 2014. Een grote groep mensen overspoelt de Groene Golf, het voormalige gebouw van een speeltuinvereniging in Deventer dat nu voor vijf jaar beschikbaar gesteld is voor Transition Town Deventer. Dat geeft speelruimte, zeg maar. Of dat ook meer financiële speelruimte geeft…? Die vraag sluit goed aan op het thema van de eerste dag van het vijfde TT treffen dat hier plaats vindt. Geld en TT en REconomy. Één van de sprekers van deze ochtend vat het zo samen: ‘Hoe wordt dat ‘stomme geld’ ook voor ons beschikbaar?’

Vandaag komen mensen vanuit het hele land om zich hierover te laten inspireren en om van gedachten over dit onderwerp te wisselen.

Dat de meeste aanwezigen een training of een eerder treffen van Transition Town Nederland hebben bezocht wordt duidelijk als Paul Hendriksen midden in de drukte van het eerste ontmoeten zijn hand opsteekt. Mensen volgen zijn voorbeeld en als iedereen zijn hand in de lucht heeft is het ook meteen stil. Deze eenvoudige methode die je toepast als je stilte wilt werkt nog altijd even goed.

Het programma begint met een opening van Catharina de Bruin om hier echt te landen en een visualisatie. Stel je voor… Je loopt op een zandweg in een bos in Nederland en vindt een zak met geld. Bij het eerste geld dat je opraapt bedenk je wat je hiermee voor je zelf kunt doen. Een tweede greep doet je afvragen wat je hiermee kunt doen voor de mensen in jouw directe omgeving. Een derde en laatste graai doet je afvragen wat je hiermee kunt doen voor de Aarde. Het is echter een visualisatie dus… poef!… het geld is opeens weer verdwenen.

Op de plek waar die zak stond zie je een spiegeltje dat je opraapt. Je kijkt erin en ziet jezelf. Hoe je zelf naar geld kijkt zegt iets over hoe je naar jezelf kijkt. De grote vraag is misschien wel wat jij jezelf gunt. Dus je kiest voor overvloed. Na deze visualisatie wordt er een briefje van 25.000 euro verbrand. Poef! Maar dat het vandaag over geld gaat en hoe jij daar mee om gaat (binnen je TT-initiatef) is duidelijk gemaakt.

geld weg

HANDELEN.

(Transition Town Treffen Deventer, 1 februari 2014)

Geld moet rollen, maar waarheen?

Want je redt het misschien niet met idealen alleen.

Maar ja, dat geld, dat stomme geld.

Of is het toch de tijd dat dit oordeel wordt bijgesteld?

Want je doet goed werk voor de planeet waar wij op wonen.

Je doet goed werk en dat mag je belonen.

Dus laat dat geld, dat stomme geld maar stromen

En laat al die donaties maar binnen stromen.

Als je maar niet gelooft in de mythe die wordt verteld

Die van eeuwige groei, daar zijn we nu wel op uit… geteld.

Deze economie is een kaartenhuis. Omgekeerd… ook dat nog!

Maar vallen doet het, dat weten wij toch?

Maar laat het je niet tegenhouden door de problemen van deze tijd

Laten we kijken hoever we komen met onze eigenzinnigheid.

Buurman Otto was een wijs man, zijn filosofie perfect:

Grenzen zijn er niet voor niets, dus overtreed ze met respect.

En wat betreft die leuke toekomst

Waarheen wij met ons allen naar wandelen,

Zeg ik maar één ding:

‘Laten wij handelen!’

Jacob Passander.

luisteren naar Geld en TT