Energie Gilze Rijens ledendag met fietstocht langs energieke projecten

fietstocht

foto: Bas van den Boer

Wat een heerlijke dag voor de fietstocht van de Coöperatieve Vereniging Energie Gilze Rijen. Het eerste fietsgroepje vertrok met acht mensen onder leiding van Catharina voor een ontspannen en educatieve route. Ik heb erg genoten van de mooie verhalen van mensen die hun hele leven in de streek wonen. De vragen gaven een mooie aanzet om met elkaar in gesprek te komen over allerlei aspecten van energiebesparing. Twee leuke en leerzame stops met een rondleiding op een bedrijf en door een energiezuinige woning zorgden voor de afwisseling. Na de fietstocht konden we even bijkomen met een hapje en drankje.

In de schuur was intussen een energie quiz uitgezet waarbij de leden van wel tien elektrische apparaten het verbruik en jaarlijks verbruik naast elkaar konden zetten. Wat een eye-openers! Het enorme verbruik van de waterkoker en de haarföhn sprongen eruit. Maar ook instinkers als een lichtslang en feestverlichting met LED-lampen, een senseo en een koffiezetapparaat eens een keer gemeten te zien was heel inspirerend.

Na de quiz werd de barbecue aangestoken en was het een gezellig samenzijn met eten van ongeveer twintig leden van EGR.

De volgende dag werden hier in ons eigen Ecodorp Ploeger – de Bruin heel wat apparaten op de kop gehouden om goed naar het etiket te kijken.

IMG_0840

foto: Bas van den Boer

 

2014-08-18 15.09.11

2014-08-18 14.48.08

IMG_0936

foto: Bas van den Boer

Wil je zelf de fietstocht fietsen langs energieke projecten in Gilze? Dat kan. Hieronder staat de beschrijving:

Fietstocht Energie Gilze Rijen ledendag 2014

Route is ongeveer 10 kilometer. Gebruikte afkortingen: L.A. = linksaf, R.A. = rechtsaf, R.D. = rechtdoor. Kijk uit met oversteken en veel fietsplezier!

– 1 – Startpunt: Alphensebaan 35 in Gilze.
R.A. oprit af, Alpensebaan naar fietsknooppunt 68
R.A. Nieuwe Maastrichtsebaan richting fietsknooppunt 61
R.D. Chaamse weg oversteken

bord prinsenbosch

– 2 – Je fiets door AZC Prinsenbosch
Na de oorlog komt het complex in handen van Defensie en worden er in de daaropvolgende decennia gebouwen geschikt gemaakt voor permanente bewoning. Momenteel is het rijksmonument in gebruik als asielzoekers centrum. Welke energiebesparende maatregelen zouden in de enkelsteens gebouwen en eromheen mogelijk zijn?

R.D. Prinsenbosch
R.A. Hoogstraat, je passeert fietsknooppunt 30.
R.D. Hoogstraat naar fietsknooppunt 28.
2014-08-12 15.13.15

– 3 – Stop bij Hoogstraat 4b.
Vanaf knooppunt 30 zag je de zonnepanelen op het dak liggen. Er zijn nog meer energiebesparende maatregelen getroffen bij dit bedrijf.
Welke plantaardige exoot met een dierennaam groeit hier? Waarvoor wordt het gewas gebruikt en hoeveel kuub gas vervangt dit?

2014-08-12 15.09.35

Weg vervolgen Hoogstraat
R.A Bavelseweg
R.A. Biestraat
L.A. Ridderstraat

2014-08-12 15.27.49

– 4 – Je fietst langs sportpark Verhoven.
In 2009 werd er geschreven: “Het nieuwe sportpark in Gilze wekt in de toekomst de eigen stroom op. Zonnepanelen, warmtepompen en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat sportpark Verhoven energieneutraal wordt. “We willen proberen dat de stroom die de clubs verbruiken, ook daadwerkelijk op het park wordt opgewekt”, zegt wethouder Starreveld. “We kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen op de aarden wal plaatsen of werken met warmte- en koude-omslag. Er zijn verschillende mogelijkheden.” Zoals u kunt zien is de aardewal nog beschikbaar voor een zonnepanelen project, iets voor Energie Gilze Rijen in de toekomst?

R.A. Van Heinsbergstraat
L.A. Oranjestraat

– 5 – Er zijn ideeën voor een Energiewinkel Gilze.
Welke artikelen mogen niet ontbreken in het assortiment?

2014-08-12 15.38.12
R.A. Versterstraat
R.D. Bisschop de Vetplein langs Rabobank
R.A. Kerkstraat

– 7 – Je fietst voorbij zorgcentrum St. Franciscus. Naast het gebouw zie je de technische installatie van de warme-koude opslag van het complex. Hoe werkt warmte-koude opslag?

2014-08-12 15.43.11

R.A. Alphensebaan. Einde fietstocht Alphensebaan 35.