Transitie naar Veerkracht is als een laboratorium in Wageningen

Transitie naar Veerkracht sept Wageningen 007a

Transitie is plezier maken. Transitie is experimenteren, leren, oefenen, inventief en creatief zijn, spelen, lachen en lol hebben. Een echt laboratorium in Wageningen is de thuisbasis van TT Vallei. Transitie naar Veerkracht mocht gebruik maken van hun gastvrijheid.

Half september zijn we weer bij elkaar geweest voor een weekend Transitie naar Veerkracht. We hebben aandacht besteed aan presenteren en daarbij goed geluisterd wat een ieder belangrijk vindt en wat we in onze visie terug willen vinden. Zaterdag hebben we in twee minuten verteld over Transition Towns. Op zondag hebben we allemaal in twee minuten vanuit ons hart verteld wat Transitie naar Veerkracht betekent. Leuk om te doen en te horen. Tegelijkertijd konden we op flapovers de belangrijkste elementen opschrijven waarmee we een visiedocument kunnen samenstellen. Natuurlijk hebben we in de afgelopen tijd al heel wat gemaakt, van dromen oogsten tot aan spellenlijsten, en kunnen we dat samenvoegen.

Op vrijdagavond hebben we het programma op tafel gelegd. Zaterdagmorgen begon met het afstemmen, meditatie in de cirkel, en het komende Diepe Ecologieweekend doorspreken met de aanwezigen. In de middag hebben we een Joanna Macy oefening gedaan van stap drie: kijken met andere ogen. Na de maaltijd hebben we een groepsimprovisatie gedaan met bewegen en gedragen worden door de groep.

Transitie naar Veerkracht sept Wageningen 022

Transitie naar Veerkracht groep

Zondag hebben we in het Spaans geluisterd naar het aanroepen van de elementen en krachtdieren in de zeven windrichtingen. We voelden de wind om ons heen en in onszelf.

Het was heel fijn om deze keer allemaal bij elkaar te zijn. Een groep van acht mensen, vier vrouwen en vier mannen. Om te luisteren wat er speelt tijdens het Forum (Open Cirkel), zo maken we inzichtelijk en transparant hoe het voelt in ons hart. We spreken vanuit het hart, luisteren en kiezen onze woorden zorgvuldig. Verbinden en verbondenheid met elkaar, met de groep, met de aarde, met jezelf.

Over woorden gesproken: steeds weer wordt duidelijk dat er geen materiaal voorhanden is in het Nederlands. We willen graag het hele Nederlands taalgebied bedienen. Tot nu toe alles hebben we alles moeten vertalen uit het Engels en Spaans. Sommige vertalingen zijn beter gelukt dan anderen, dus daar is ook nog werk te verzetten. Het gaat niet alleen om technische vertalingen, maar ook het aanpassen aan onze eigen culturele achtergrond.

Transitie naar Veerkracht sept Wageningen 003

Transitie naar Veerkracht sept Wageningen 013

Transitie naar Veerkracht sept Wageningen 020