PermaEducatie in Nederland: bijeenkomst in Tilburg van april 2013

PermaEducatie 5 april 2013 groepsfoto

PermaEducatie 5 april 2013

Fransjan deed de inleiding met de vraag: Waar willen we heen met permacultuur educatie in Nederland? Er werden allerlei mogelijkheden en invalshoeken genoemd die werden geclusterd als – verankering – communicatie – verbinding – volle breedte.

Voor mij persoonlijk zijn de twee belangrijkste items als ik denk aan PermaEducatie in Nederland: Permacultuur in onze genen krijgen. Permacultuur is de mens weer centraal zetten in zijn hele holistische voorkomen. Niet alleen als je kijkt naar voedsel en voedselbereiding, maar ook transport, sociaal-maatschappelijk, onderwijs, gezondheid en zorg en alle andere transitie-arena’s.

PermaEducatie kan een verbeterslag maken door het zichtbaar, duidelijk en professioneel in te steken. Zorg dat ook online van alle aanbieders afzonderlijk zijn eigen unique selling point naar voren komt.

Dit was een prima gelegenheid voor educatie professionals in mvo, agro-ecologie, stedelijke en landelijke reconstructie, duurzaamheid, transitie, permacultuur, natuur en milieu om te netwerken met collega’s in schoolse en buitenschoolse contexten. Kennis en ervaring uitwisselen op nationaal en Europees niveau over duurzaamheid en een Leven Lang Leren. Praktische workshops waarbij van de deelnemers een actieve bijdrage wordt verwacht. Leerzaam en vooral leuk! Dank aan Leo Bakx en Martin de Wolf van Fontys voor het organiseren.

Programma

 • Fransjan de Waard (De Waard Eetbaar Landschap) met interactieve multifunctionele elementen voor holistisch onderwijs.
 • Irma Abelskamp (Leerschool Permacultuur Friesland) met creatieve werkvormen in permacultuuronderwijs.
 • Leo Bakx (Aardwerk emergent permaculture) met verslag en feedback rond het European Permaculture Teachers partnership project (EPT*).
 • Martin de Wolf (Fontys Lerarenopleiding Tilburg) met enkele didactische ideeën voor onderwijs over duurzame ontwikkeling
 • Martijn Ballemans Permacultuur (v) uurtje Open Space
 • Nazit met hapje en drankje.
  Catharina en Irma Abelskamp

  Catharina en Irma Abelskamp

   

Verslag 5 april