Koken met kool in Sophia’s Tuin

Henk heeft me meegenomen naar een kookworkshop bij Sophia’s Tuin. Het was de eerste keer dat er in Sophia’s Tuin een kookworkshop gehouden werd op deze manier. Op zaterdagmorgen is het altijd een komen en gaan van klanten voor de biologische producten van Vincent. sofiastuin

sofiastuin 001

We hebben een hartstikke leuke leerzame workshop gevolgd over Koken met kool. Paulien Ongering heeft allerlei soorten bereidingen laten zien en proeven, waar ik zelf echt niet opgekomen was. Wat is het simpel en lekker! Het heeft me geïnspireerd om zelf te gaan fermenteren.

Nu gaan we eerst een goede methode zoeken voor de weckpotten die we al hebben staan. Een steen erin? Een pot met een springveer zoeken? Gelukkig komt de tijd van de garageverkoop in het dorp en de vrijmarkt van Koningsdag eraan. Zo hebben we iets leuks om naar te zoeken en een beetje langs de kraampjes te slenteren.

Ik zou het boek Verrot lekker van Christian Weij een keer willen lenen om door te bladeren voor leuke recepten. Ik plaatste een oproep via peerby en kon het boek halen een half uurtje fietsen hiervandaan.

Heb je nog een fermentatiepot staan die je niet gebruikt? Of zo’n pot met een springveer aan de binnenkant waarmee de groente wordt aangedrukt. Ik wil het graag lenen om zelf uit te proberen. Zullen we ervaringen uitwisselen? Lijkt me heel leuk!

saladepers

 

En wat dacht je van umeboshi vruchten te gaan verbouwen in Nederland? Met die hype aan voedselbossen is er vast ergens plek voor een paar pruimen/abrikozenbomen die geschikt zijn om in ons klimaat umeboshi te gaan maken. Dat lijkt me geweldig.

boek verrot lekker umeboshi

Koken met kool Sophia’s tuin 2 april 2016
recepten: Paulien Ongering

Witte kool-pickle

Snij witte kool zo fijn mogelijk of gebruik een koolschaaf.
Strooi er een beetje zout over en kneed het zout door de kool.
Zet onder druk zodat de kool al snel helemaal onder het vocht staat.
De picckle is al na een paar uur eetbaar.
Eet de pickle zó of meng er een dressing doorheen, bijv. mayonaise/yoghurt/olijfolie/citroen/rozemarijn/tijm etc. Ook lekker gecombineerd met een fris appeltje.

Gemarineerde witte kool

Kook 2 koppen water met daaraan toegevoegd twee fijngewreven umeboshi’s, ook de pitten, twee koppen gesnedenkool en 1 kop wortel in lucifertjes.
Zet de pan na twee tot 5 minuten van het vuur en laten 1 dag staan in dit vocht.
Heerlijk verfrissend.
Het kookvocht is een lekkere drank, heeft een goede fijne zure smaak.
Je kunt ook andere groentes op deze manier bereiden.
Ideaal voor hete dagen. ‘s Morgens maken, ‘s avonds eten.

Geblancheerde spitskool

Breng een pan (met dunne bodem) water met een koffielepel zout aan de kook. Kook in een paar porties afzonderlijk de kool in het water gedurende een halve minuut tot twee minuten. Haal met een schuimspaan de kool eruit en spoel koud.

Gebakken spitskool met gember

Schil en snij een stukje gember.
Verhit een braadpan, laat het vet smelten en bak de gember hierin.
Voeg gesneden spitskool toe en bak een paar minuten (3-7).
Voeg tenslotte een klein beetje zout toe.
Simpel en heel lekker.

Combi prei en witte kool

-Bak prei en meng met geblancheerde kool
-Bak witte kool en meng met geblancheerde prei