Ecodorpen

Kijk ook bij EcoGilzeRijen

Een ecodorp rondom Oss in oprichting
Ik ben gevraagd door Sandra om haar te helpen met het initiatief voor een ecodorp in Oss. In mijn rol als transitie adviseur en transitie trainer vind ik het fantastisch om met een groep mensen die elkaar niet kennen aan de slag te gaan.

Inmiddels hebben we flink wat ervaring in Nederland en ook in Brabant hoe je een ecodorp bouwt. Er zijn natuurlijk vele verschillende manieren, maar in grote lijnen komt het vaak erop neer dat mensen eerst als groep willen starten en dan een plek erbij zoeken. Of andersom: er komt een plek met mogelijkheden en dan wordt een groepsproces gestart. Mensen die op een nieuwe manier met elkaar een verbinding willen aangaan. Niet alleen in het hoofd, ook hart en handen doen mee.

We weten allemaal dat bij elkaar om een tafel zitten en twee uur vergaderen om de paar weken niet werkt. In het gunstigste geval staan er een paar kartrekkers op die zich drie jaar te pletter werken en daarna gefrustreerd afknappen omdat ze het niet meer alleen kunnen dragen. Omdat ze zich niet gesteund voelen en ‘de rest’ een steeds grotere afstand ervaart.

Wil je meer hierover lezen? Er zijn allerlei oorzaken dat groepen die werken van onderop, vanuit eigen initiatief en mogelijkheden, niet slagen in hun opzet. Dennis Methorst deed onderzoek naar het donut-effect binnen Transition Towngroepen.

Dat kan anders. Daarom breng ik vanaf de allereerste bijeenkomst de hart & ziel werkwijze in het proces. Mensen ervaren dat als zeer waardevol, goed, geeft contact op hartsniveau.

DSC01238

Ecoss

DSC01240

Ecoss

tt oss blur

Ecoss

tt oss 002

Ecoss

tt oss 004

Dit schreef Sandra op facebook: Terugkijkend op een geslaagde middag. De eerste verkenning is gemaakt en ik wil Catharina ontzettend bedanken voor het begeleiden van de dag en Wim voor zijn heldere bijdrage over alle ambtelijkheden waar je mee te maken krijgt bij dit soort projecten.
Kon je er afgelopen zaterdag niet bij zijn (je hebt echt iets gemist), in januari gaan we in de reprise. Er zijn notulen gemaakt en komende week zal er een samenvatting in deze groep geplaatst worden. Een en ander zal verder onderzocht moeten worden, zowel op persoonlijk vlak als ook op organisatorisch vlak. Denk bv aan: de juridische vorm, haalbaar businessplan en met welke doelstellingen. Belangrijk is om een groep of groepen te vormen die echt met elkaar verder willen. Genoeg te doen dus, erg leuk en met voldoende doorzettingskracht gaan we het gewoon doen.
Wordt vervolgt ?

Ecodorpen netwerk

thee verbonden tekenen

Een mooie groep mensen met het goede aantal voor de ruimte maakten met elkaar een inspirerend weekend begin januari 2015. Ik ben dankbaar dat ik wat gereedschappen van Transitie naar Veerkracht heb kunnen inbrengen binnen het ecodorpennetwerk.

Een stevig, vol programma wat betekent dat er veel te vertellen is over de ecodorpen in Nederland. Voor mensen die net een initiatief zijn gestart tot vertegenwoordigers van de drie ecodorpprojecten met eigen grond hebben dit weekend hun verhaal kunnen laten horen. Het thema Wereldbeeld is op zaterdag met Joanna Macy’s In de drukte van het leven onder begeleiding van Catharina gestart. Edward heeft een indringende presentatie laten zien over de Reis van de Held, waarna we in een tekening onze eigen Reis hebben weergegeven. Heel mooi was het delen van onze levensverhalen in kleine groepjes aan de hand van de tekening. Wat een heleboel overeenkomsten herkenden we bij elkaar!

fotograaf aan het werk cursusruimte in gebruik kring presentatie

Inmiddels loop ik vanaf 2008 mee in het ecodorpenwereldje en zie zoveel ontwikkelingen en hoopvolle veranderingen gebeuren. In 2015 kan de overheid en bijbehorende regelgeving niet langer de andere kant op kijken, maar zullen moeten gaan anticiperen op deze groeiende beweging van onderop. Vanuit de drie bestaande projecten (Ecodorp Bergen, Aardehuizen in Olst en Ecodorp Boekel) worden contacten met landelijke overheid verstevigd. Bekijk de film Ecovillages: a movement for lived sustainability by GEN Europe

Binnen het ecodorpennetwerk is gewerkt aan de verschillende kringen. Op zondag konden verschillende groepen hun oogst delen en met nieuwe inspiratie naar huis terug.

Dit was het vierde weekend op rij georganiseerd door dezelfde mensen, dus ook een mooi moment om het stokje door te geven aan anderen om een volgende stap te maken met het Netwerk. We hebben onze waardering voor de organisatie en iedereen die heeft meegedaan, laten blijken door een Engelenhaag te maken bij het afsluiten.

Ik heb genoten van de ontmoeting met heel open mensen, bereidwillig om mee te doen, die makkelijk hartsverbinding maken. Daardoor heb ik waardevolle contacten opgedaan, met mensen die beweging en verandering omarmen.

IMG_5492 (Medium)

fotografie: Jeroen de Groot, Monica Petter en Catharina de Bruin

Dromen van een ecodorp

Dromen van een ecodorp

Ecovillage Design Education in Sieben Linden 2010

Klik hier voor de video EDE 2010

This is a short video compiled from photographs taken during the Ecovillage Design Education – Training for Sustainability in the Ecovillage of Sieben Linden in Germany. 30 participants from 21 countries attended and learned about participatory design for resilient communities and cultures. Enjoy!!!
Made by Happy Eye Productions, Ane Mari Aakernes: www.youtube.com/user/anemariaakernes

ecovillage design education mandala

ecovillage design education mandala

Ecodorp Brabant (voorheen Ecodorp Tilburg)

Sinds begin 2009 ben ik betrokken bij Ecodorp Brabant. Ik zat in heel wat verschillende werkgroepen. De eerste werkgroep waar ik meedeed was de voedselgroep, met als doelstelling een adviserende rol naar de (toekomstige) bewoners om op een duurzame manier voedsel te produceren en bezig te zijn met voeding, zowel voor groepen als individueel. Samen met een hele groep betrokken bewoners leer ik alles over permacultuur!

Ik heb meegeholpen aan het opstellen van de missie, visie en doelstellingen van het ecodorp. Van het weekend in Morgenrood van eind juni 2009 heb ik een verslag geschreven voor de nieuwsbrief. Dit zijn de werkgroepen waar ik aan meegedaan heb:

 • Werkgroep Voedsel Permacultuur advies aan bewoners geven
 • Werkgroep Juridische rechtsvorm Statuten voor de vereniging gemaakt
 • Werkgroep Stoffig hoekje Creatieve mensen die samen inspiratie putten
 • Werkgroep LETS Waarom en hoe zouden we kunnen kiezen voor een alternatief      waardesysteem
 • Werkgroep Gemeenschappelijke voorzieningen Wat gaan we allemaal delen aan      voorzieningen, ruimten en diensten
 • Werkgroep Projectplan De input van Gemeenschappelijke voorzieningen inpassen in het projectplan. Waaruit bestaat het projectplan?
 • Werkgroep Duurzaam Ondernemen Het ecodorp als onderneming
 • Werkgroep Mobiliteit Hoe gaan we ons verplaatsen binnen en buiten het dorp
 • Werkgroep Kennisbeheer Wie kan wat en hoe komen wij erachter?
 • Werkgroep DKA Welzijn Zorgen voor een hapje en drankje tijdens het bouwen bij De Kleine Aarde in Boxtel. Een balans tussen rust en actie creëren
 • Werkgroep Structuur Wie beslist wat en waarom, consent en conflictbeheersing