De transitie naar innerlijke veerkracht kan je leren

AdriCatharinaFindhornSmal

Op het Transitie Treffen eind januari, bleken veel mensen belangstelling te hebben voor ‘Transitie naar Veerkracht’ (‘Transition to Resilience – T2R’). Een bijzonder Hart & Ziel-project, opgericht door het Transition Network, het Global Ecovillage Network en Findhorn.

Wij, Catharina de Bruin (TT Tilburg) en Adri Ros (TT Deventer) bezochten afgelopen december de eerste uit een serie bijeenkomsten in Findhorn, verspreidt over twee jaar tot eind 2014. Transitie naar Veerkracht richt zich op de versterking van de persoonlijke en sociale vaardigheden van mensen in groepsprocessen zoals transitieprojecten. Om zo individueel én gezamenlijk de zorg te kunnen dragen voor projecten waarin iedereen het beste van zichzelf kan geven. En waaruit later steeds meer creatieve, gelukkige én sterke gemeenschappen kunnen groeien.

We kennen allemaal het gevoel als we met een project starten. In het begin lijkt het bijna alsof we verliefd zijn op elkaar en op het project. Na enige tijd gaat het gevoel over, ontstaan hier en daar spanningen, trekken mensen zich, al dan niet teleurgesteld, terug etc. Hoe kunnen we plezier houden, ondanks de zware taken, en kunnen we onszelf en elkaar naar een hoger plan krijgen?

TnV is een set sociale gereedschappen

TnV geeft individuen, groepen en projecten vele persoonlijke en sociale gereedschappen. Bijvoorbeeld  om te ontdekken hoe het staat met jouw persoonlijke veerkracht en die van de gemeenschap. Om de gezamenlijke intelligentie van een groep te vergroten (zoals Open Space, WordCafé), om ontwikkeling van projecten op holistische wijze uit te voeren (Dragon Dreaming), en nog veel meer. Gezamenlijk kenmerk is het bewustzijn dat er zowel afgestemd dient te worden op jou als persoon, als op de gemeenschap waarin je leeft, als op de aarde die al het leven draagt.

Als start van ‘Transitie naar Veerkracht’ organiseren wij drie weekenden voor enthousiaste pioniers (of verkenners) op gebied van Hart & Ziel binnen Transition Towns, (Sociale) Permacultuur, Ecodorpen en andere ecologische basisbewegingen. Lees rustig dit artikel af, maar weet alvast dat we je van harte uitnodigen om kennis te maken, te delen, te leren en mee te creëren aan ‘Transitie naar Veerkracht’ op:

 • Paasweekend zo. 31 maart en ma. 1 april in Tilburg
 • Za. 25 en zo. 26 mei in Liessel
 • Za. 22 en zo. 23 juni in Liessel

Partnerproject van de basisbewegingen rond transitie

We hopen dat er uit deze drie weekenden een groep mensen voortkomt,  die zich de komende jaren wijden aan het ontwikkelen van ‘Transitie naar Veerkracht’ in Nederland. Daarvoor naar Findhorn kunnen gaan om delen van de wereldwijde training te volgen, die regelmatig werkvormen oefenen, aan elkaar overdragen en samen vertalen.

Transitie naar Veerkracht zal waarschijnlijk een zelfstandig partnerproject worden van en voor bewegingen als Transition Towns, Permacultuur en EcoDorpen. In de vrijheid om te werken met iedere organisatie die openstaat voor deze methoden en/of manier van leven en werken.

Engagement

Veel deelnemers aan Transition Towns onderschrijven keer op keer het grote belang van Hart & Ziel. Desondanks zagen we de afgelopen jaren dat het bijna niet lukt om Hart & Ziel in praktijk te brengen. Deze ervaring is één van de redenen waarom wij naar Findhorn gingen en nu Transitie naar Veerkracht willen opzetten.

Het is ook de reden waarom we kandidaten vragen om extra engagement. Weerstanden en spanningen zijn inherent aan innerlijke leerprocessen. Op die momenten kan bewustwording, groei en kracht ontstaan. Door die momenten leren we de innerlijke en uiterlijke vaardigheden die we bij onze reis nodig hebben.

Ter indicatie voor het engagement waar we aan denken, zien we een paar punten voor ons:

 • Bereidwilligheid om tijd en moeite te nemen om elkaar en het proces te steunen
 • Te willen delen wat je in je hebt aan talenten en kennis
 • Willen vrijmaken van genoeg tijd voor de geplande bijeenkomsten
 • Samen kosten dragen en verdelen van de bijeenkomsten
 • Het uitvoeren van taken voor en tijdens de bijeenkomsten

Het programma

De opzet en de oefeningen van de weekenden baseren we grotendeels op onze training T2R in Schotland van afgelopen december. Dit eerste weekend staat in teken van kennismaken: Met elkaar, met jouw roeping, met T2R. We hebben hieronder het programma in grote lijnen voor je neergezet.

Zondag 31 maart 2013

 • 10:00 – 13:00 kennismaken, naar onze oorsprong
 • 13:00 – 14:00 lunch
 • 14:00 – 17:30 persoonlijke veerkracht
 • 18:00 – 19:00 diner
 • 19:30 – 21:00 levensverhalen vertellen

Maandag 1 april 2013

 • 09:00 – 13:00 Dromen oogsten, droomcirkel over T2R
 • 13:00 – 14:00 lunch
 • 14:00 – 16:00 afsluiting